Spektakularan bijeg Srbijanca i Bosanca iz zatvora iz kojeg niko ranije nije pobjegao

Utvrđeno je da su pobjegli tako što su djelimično prerezali rešetke, a onda ih savili do te mjere da su kroz njih mogli da se provuku

Damnjan Mitrović (40), državljanin Srbije, i njegov cimer Dragan Milosavljević (41), državljanin Bosne i Hercegovine, koji su u Sloveniji čekali da budu izručeni Srbiji, koja je za njima raspisala Interpolove potjernice, pobjegli su iz zatvora u subotu rano ujutro.

Kako su prenijeli slovenski mediji, filmski bijeg dogodio se pred zoru, a dvojica pritvorenika, koji su uspjeli prerezati rešetke na prozoru ćelije, neopaženo izaći i preskočiti zid opasan bodljikavom žicom, u ćeliji su ostavili poruku da “ne žele u Srbiju”.

– Dvojica pritvorenika čekala su ekstradiciju Srbiji. Mitrović zbog nedozvoljenog prelaska granice i trgovine drogom, a Milosavljević zbog trgovine narkoticima. Prvi je uhapšen krajem avgusta, a drugi sredinom septembra – objasnili su slovenskim medijima sagovornici iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Kopru.

Bjegunci su napisali da su odlučili da pobjegnu jer se ne slažu sa odlukom pravosuđa Slovenije
Bjegunci su napisali da su odlučili da pobjegnu jer se ne slažu sa odlukom pravosuđa Slovenije Foto: (Kurir.rs)
Trgovina drogom

Da pritvorenici, s kojima ranije nije bilo problema, nisu u svojoj ćeliji, primijetili su stražari kada su u subotu ujutro došli da im daju doručak.

– Nije ih bilo u sobi. Pregledani su snimci kamera i tada je utvrđeno da su iz ćelije išetali oko 3.30 sati. Utvrđeno je da su pobjegli tako što su djelimično prerezali rešetke, a onda ih savili do te mjere da su kroz njih mogli da se provuku – objasnili su izvori.

Kako su naveli, očigledno je da su Milosavljević i Mitrović dugo pripremali filmski bijeg. Pošto su, najvjerovatnije, pomoću komada namještaja prerezali i savili rešetke, kroz rupu su proturili već napravljen konopac od posteljine.

– Uskočili su u dvorište i otrčali do kontejnera za smeće, popeli se na njega, prebacili uže i uspjeli da preskoče zid opasan bodljikavom žicom – prenijeli su slovenski mediji.

Propust stražara

Zatvorski stražari, koji navodno ništa nisu vidjeli ni čuli, još više su se šokirali kada su umjesto dvojice muškaraca u sobi zatekli cedulju s porukom.

– Bjegunci su napisali da su odlučili da pobjegnu jer se ne slažu s odlukom pravosuđa Slovenije da ih izruči Srbiji – potvrdili su oni.

U zatvoru u Kopru, iz kog navodno do sada niko nije pobjegao, odmah je izvršen vanredni nadzor. Kako prenose mediji, utvrđeno je da je u noćnoj smjeni bilo i manjih propusta stražara.Dan poslije spektakularnog bijega pojavila se vijest da je jedan od bjegunaca uhapšen u Trstu. Međutim, ova informacija brzo je demantirana jer je utvrđeno da nije riječ o Mitroviću niti Milosavljeviću.Gotovo po istom scenariju koji se dogodio u zatvoru u Kopru, u februaru 2012. iz pritvora u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici pokušali su da pobjegnu Sretko Kalinić i Željko Milovanović, koji su u međuvremenu pravomoćno osuđeni za ubistva.

Oni su, također, u gluho doba noći presjekli rešetke na prozoru, iskočili u dvorište, ali su pripadnici Žandarmerije uspjeli da ih uhvate, savladaju i vrate u ćelije. Nadležni su tada utvrdili i da je bilo propusta pripadnika straže.

Kurir.rs

Back to top button